Orthopedie 

Sjaak Egmond Orthopedisch schoentechnicus + 31 (0)6 15 49 18 72

Ik ben Sjaak Egmond, zoon van schoenmaker Jop. Toen ik nog wat jonger was ging ik graag in mijn vrije tijd mijn vader helpen in de Schoenmakerij. Met mijn handen werken, een product maken, mensen helpen, zijn dingen die ik graag doe. Die ambities passen erg goed in het mooie vak van Orthopedisch Schoentechnicus. Bij Adams Orthopedische Schoentechnieken in Tilburg heb ik de mogelijkheid gekregen mijzelf hiertoe op te leiden. In een 5 jarig traject opgedeeld in 3 opleidingen:

 • Schoentechnisch voorzieningenmaker
 • Leestenmaker
 • Orthopedisch Schoentechnicus

In totaal heb ik 7 jaar bij Adams Orthopedische Schoentechnieken gewerkt.

De diversiteit, en de mogelijkheid om iemand echt te helpen, vind ik erg mooi aan het vak.

Het begon sterk te kriebelen om mijn eigen naam te verbinden aan de producten van de Orthopedische Schoentechniek. Dit is vanaf juli 2017 mogelijk in het pand waar ik begon met het helpen van mijn vader 12 jaar geleden. Er is een prachtige aanmeetruimte gemaakt om mijn klanten professioneel te ontvangen.

Met enthousiasme sta ik daar voor u klaar om een passende oplossing te bieden voor uw voet -en loopproblemen.


Orthopedische schoenen (OSA)

U komt in aanmerking voor orthopedische schoenen. Wij zoeken altijd naar oplossingen die voor u het meest passend en comfortabel zijn. Wilt u weten hoe dit in zijn werk gaat? Wij zetten het graag stap- voor-stap voor u op een rijtje.

UW EERSTE AFSPRAAK
We stellen samen met u een zorgplan op. Zo hebben we allebei een overzicht van wat er precies gaat gebeuren en wanneer. Wij vragen u om uw verzekeringsinformatie, persoonlijke gegevens en medische historie.

Wij nemen de maten van uw voeten op en kijken naar bijzonderheden. In deze folder wordt iedere stap in dit proces helder uitgelegd.

GARANTIE
Wij geven op alle schoenen garantie. Er bestaat een verschil tussen garantie op de pasvorm en die op materiaal en technische kwaliteit. Wij geven u hier graag meer informatie over.

HOE WIJ HELPEN
Uw orthopedische schoenen worden volledig op maat gemaakt. Daar besteden wij de grootst mogelijke zorg aan. Uw schoenen moeten goed zitten en de ondersteuning bieden die nodig is. Daarom leggen wij u graag uit wat de stappen zijn om tot uw nieuwe schoenen te komen.

Stap 1
KENNISMAKEN EN AANMETEN
Tijdens het eerste gesprek brengen we samen met u uw voetklachten goed in kaart. Na het onderzoek van uw voeten worden de maten opgenomen en maken wij diverse voetafdrukken. Afhankelijk van het soort orthopedische schoenen dat u nodig heeft, wordt er een 3D-model gemaakt. Hiermee hebben wij een goede afdruk van uw voeten. Het materiaal dat wij hiervoor gebruiken hangt af van de indicatie waarvoor u bent doorverwezen. Tijdens deze afspraak worden ook de kleur en het model van uw nieuwe schoenen samen met u gekozen . Deze eerste afspraak duurt ongeveer een uur. We maken met u een vervolgafspraak om uw schoenen te komen passen.

Ondertussen… maken wij uw passchoenen
Waar nodig maken wij vanuit de maten een paar leesten. Deze vormen de basis voor uw nieuwe schoenen. Op deze leesten maken wij de passchoenen. Dit duurt ongeveer twee weken. Ook dit is afhankelijk van het soort schoenen dat bij u is aangemeten, dit bespreken we met u.

Stap 2
UW PASSCHOENEN
Bij uw tweede afspraak controleren wij zorgvuldig de pasvorm. Dit gebeurt aan de hand van passchoenen. Dit zijn doorzichtige schoenen waarmee wij de pasvorm goed kunnen bekijken. Uw definitieve schoenen worden pas gemaakt wanneer we beiden tevreden zijn.

Soms zijn uw voeten op een andere manier opgemeten, waardoor deze stap overgeslagen wordt. Dit bespreken we met u. Deze afspraak duurt ongeveer 30 minuten. Wij maken direct een nieuwe afspraak om uw schoenen te komen afhalen.

Ondertussen… maken wij uw schoenen
Uw orthopedische schoenen worden op maat gemaakt. Afhankelijk van de gekozen schoenen duurt dit vier tot zes weken.

Stap 3
UW NIEUWE SCHOENEN
Tijdens deze afspraak past u uw nieuwe schoenen en controleren we of alles naar wens is. U ontvangt bij uw eerste paar orthopedische schoenen een gratis onderhoudssetje. Van ons, voor u. Deze afspraak duurt ongeveer 30 minuten.

Stap 4
NAZORG
Wij staan voor persoonlijke aandacht en kwaliteit. Wij vinden het belangrijk dat u profijt heeft van uw schoenen en dat deze goed blijven. Hiertoe plannen wij controle- afspraken in, maar schroom niet om contact met ons op te nemen op +31 (0) 6 15 49 18 72. Wij helpen u graag!

Semi-orthopedische schoenen (OSB)

Als een aanpassing aan uw schoenen of steunzolen niet voldoende zijn om uw klachten te verminderen, dan kunnen semi-orthopedische schoenen uitkomst bieden. Wij hebben verschillende leveranciers voor de Semi- Orthopedische schoenen.

Hoe gaat het aanmeten in zijn werk?

Allereerst vragen wij u naar uw (voet)klachten en wensen ten aanzien van de schoenen. Daarna volgt een uitgebreide analyse van uw voeten en looppatroon. Ook kijken wij naar de druk onder uw voeten tijdens het lopen. Vervolgens kiezen we samen met u de best passende oplossing.

Na een uitgebreide analyse van uw voetklachten kiezen we samen met u een geschikt model.

De levertijd van semi-orthopedische schoenen bedraagt vier tot zes weken.

Veelvoorkomende voetklachten en aandoeningen waar semi-orthopedische schoenen een oplossing kunnen bieden zijn:

 • Pijnklachten
 • Afwijkingen aan de vorm van de voet
 • Diabetes
 • Reuma
 • Semi-orthopedische schoenen worden ook vaak geadviseerd om voetklachten te voorkomen.
Orthopedische voorziening aan confectieschoen (OVAC)

OVAC is de afkorting van Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoen. Daarbij maken wij een voorziening aan uw bestaande schoen.

Een aanpassing aan een confectieschoen kan uw voetprobleem helpen verminderen. U kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan de volgende aanpassingen:

 • Verhogen van de schoen, wanneer er sprake van een been-lengte verschil is.
 • Plaatsen van een afwikkelrol onder uw schoenen, zodat uw voet wordt geholpen met het afwikkelen (afrollen).
 • Steunzolen
 • Zoolverstijving
Steunzolen

Als u voet- of rugklachten heeft, kunnen steunzolen een oplossing zijn. Steunzolen zijn op maat gemaakte voetbedden, die u in uw confectieschoenen kunt dragen. U kunt ze gemakkelijk van het ene paar schoenen in het andere overplaatsen. Er wordt altijd gekeken in wat voor type schoen de zolen gedragen gaan worden. Waar de zolen voor worden gebruikt, en of uw schoenen geschikt zijn qua binnenruimte, pasvorm, stand van de schoen en sluiting. Zodat er een passend voet/schoenadvies kan worden gegeven.

Er bestaan verschillende soorten steunzolen: voor dagelijks gebruik, om mee te sporten en speciale steunzolen voor in werk- en veiligheidsschoenen.

Naast steunzolen voor volwassenen maken wij ook steunzolen voor kinderen.

Steunzolen voor dagelijks gebruik

Uw voeten hebben veel te verduren. Soms leidt dat tot klachten. Dat kan pijn in uw voeten zijn, maar u kunt ook andere klachten krijgen door een verkeerde belasting van uw voeten, bijvoorbeeld rugklachten.

Steunzolen, ook wel inlays of genoemd, worden meestal door uw huisarts, orthopeed, fysiotherapeut of sportarts voorgeschreven. U kunt ook zelf vrijblijvend een afspraak bij ons maken bij voetklachten of als u denkt dat steunzolen u zouden kunnen helpen.

Om te kunnen beoordelen hoe wij uw klachten kunnen verminderen, maken we eerst een voetanalyse. De opbouw van uw steunzolen wordt nauwkeurig afgestemd op uw voeten. Na ongeveer 2 weken kunt u uw steunzolen ophalen. Uiteraard krijgt u dan een duidelijke uitleg over hoe u uw steunzolen het beste kunt gebruiken voor een optimaal resultaat.

Indicaties voor steunzolen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Vermoeide voeten
 • Branderige voetzolen
 • Hielpijn
 • Overbelasting pezen of banden
 • Kramp in voeten
 • Klachten in lage rug
 • Overmatige eeltvorming
 • Enkelklachten
Kosten en vergoeding

De vergoeding voor uw schoenen vragen wij voor u aan bij uw zorgverzekeraar. Dit doen wij in samenwerking met onze partner Livit Orthopedie.

Orthopedische schoenen worden vergoed vanuit de basisverzekering, waardoor deze ten laste van uw eigen risico komen. Of u daadwerkelijk moet betalen is afhankelijk van de reeds gemaakte zorgkosten in hetzelfde jaar. U kunt dit navragen bij uw eigen zorgverzekeraar. Voor orthopedische schoenen betaalt u ook een wettelijk verplichte eigen bijdrage. Wij informeren u hier graag over.

De maatschoenmaker Egmond